A blog over vertrouwen -- en het gebrek eraan. Vertrouwen in wetenschap, beleid, en mensen.

Vertrouwen lijkt op veel verschillende fronten zo'n urgent probleem te zijn geworden.

  • Vertrouwen in wetenschap is een groot thema - als het geen wetenschappelijke ontkennings- en samenzweringstheorieën zijn, dan is het wel wetenschappelijk wangedrag en de replicatiecrisis.

  • Vertrouwen in beroepen, zoals artsen of journalisten, is een ander terugkerend probleem. Laat staan vertrouwen in politici.

  • Vertrouwen binnen relaties, gender en vooral ‘mannelijkheid’ dat met argusogen wordt bekeken. Het uiteenvallen van relaties en families. Het zijn allemaal urgente zaken met diepe filosofische wortels.

Vertrouwen is dan ook een hoeksteen in ons leven. Wanneer we worden opgevoed, dan vertrouwen we onze ouders en leraars. Wanneer we onze diensten of producten verkopen, dan vertrouwen anderen ons; ook wanneer wij de diensten of producten van anderen kopen. Vertrouwen in anderen ligt ten grondslag van intieme relaties en gezinnen. Wanneer vertrouwen kapot gaat, davert onze wereld.

En toch is vertrouwen ingewikkeld. Het is niet een eenduidig goed. 'Naïef' noemen we mensen die vertrouwen wanneer ze dat niet zouden moeten doen. En toch hebben we geen optie om niet te vertrouwen. We hebben ook een woord voor mensen die niet vertrouwen wanneer ze dat wel zouden moeten: paranoïa.

Met de Coronavirus davert onze wereld, en is het niet langer duiderlijk wat ‘naiviteit’ betekent en wat ‘paranoïde’.

Het concept vertrouwen vormt een belangrijk onderdeel van mijn academische werk. Maar dit blog is niet gericht op mijn mede academische filosofen, maar op tijdsgenoten die geïnteresseerd zijn in intellectuele zaken.

In deze blogposts vertrek ik van statements die de media of het publieke debat circuleren, en die in mijn ogen ofwel moeten ondermijnt worden, ofwel begrepen waar ze vandaan komen. Het doel is niet zozeer provocatie eerder dan een dieper begrijpen, maar enige provocatie is noodzakelijk!

Discussie staat open op elke blog. Stuur mij commentaar, vragen, of kritiek. Liefst niet te pedantisch — ik kan niet gigantisch veel tijd besteden aan het polijsten van deze blogs — maar ik hou wel van een goed debat.